YUMIS na Danima otvorenih vrata Centra za regionalnu saradnju i inicijative PSK

30. jula 2016.

Tema nedavno održanog sastanka u Privrednoj komori Srbije, prvom u nizu Dana otvorenih vrata Centra za regionalnu saradnju i inicijative PKS, bila je sprovođenje procedura koje prate primenu postojećih propisa i međudržavnih sporazuma u CEFTA regionu.

Predstavnici renomiranih izvoznika, kompanija YUMIS iz Niša i Pionir iz Subotice, ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju prilikom pripreme svake izvozne pošiljke. Problemi usporavaju i poskupljuju prekogranični promet robe, pa je potrebno naći zajednički prihvatljiva rešenja kako bi se postojeće administrativne procedure pojednostavile.

Kompanija Yumis uspešno izvozi svoje proizvode širom sveta i konstanto radi na osvajanju novih tržišta, pa je tako ovaj brend prepoznatljiv ne samo u regionu, već i u SAD, na afričkom, azijskom, a od nedavno i na australijskom kontinentu. Međutim, prema rečima vlasnika kompanije Milovana Kocića, problemi se najčešće javljaju prilikom izvoza u susednu Makedoniju.

Kako je tom prilikom najavljeno, Centar za regionalnu saradnju i inicijative PKS u saradnji sa Udruženjem za poljoprivredu PKS, privrednim komorama regiona, članovima Komorskog investicionog foruma, organizovaće sastanke sa predstavnicima nadležnih organa CEFTA strana, čiji će cilj biti usaglašavanje primene spoljnotrgovinskih propisa i unapređenja razmene u regionu.

Sastanku su, u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, prisustvovali i nadležni predstavnici Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla i kontrolu obrađivača duvana i proizvođača duvanskih proizvoda, Odseka za graničnu fitosanitarnu inspekciju u mestima carinjenja (Uprava za zaštitu bilja), Odseka za međunarodni promet (Uprava za veterinu), kao i Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

circ